• Terveyshyödyt tulevat vain puolen tunnin reippaasta pyöräilystä useana päivänä viikossa. Tunnin juoksut parantavat kuntoa ja kestävyyttä.
  • Painonpudotukseen suositellaan 45-60 minuuttia päivittäistä liikuntaa, ja pyöräily on hyvä kestävyysharjoitus.
  • 70 kiloa painava ihminen voi kuluttaa rauhassa pyöräillessä 300-400 kilokaloria tunnissa.

Pyöräilyssä on monia hyviä puolia: se ylläpitää ja kehittää sydämen ja verenkiertoelimistön kuntoa ja suorituskykyä, UKK-instituutti kertoo. Pyöräilyssä eniten työtä tekevät vartalon suurimmat lihakset eli reisilihakset. Isojen lihasryhmien harjoittelu virkistää sydäntä ja verenkiertoelimistöä ja energiaa kuluu nopeasti, UKK kuvailee tutkittua tietoa. Nivelten rasitus on pieni.

Jos maasto on hieman mäkinen, pyöräily on intervallitreeniä, sillä ylä- ja alamäkeen syke kohoaa, hapenkuljetusjärjestelmä ja jalkalihakset lepäävät taas.

UKK-instituutin mukaan terveyshyödyt tulevat vain puolen tunnin voimakkaasta pyöräilystä useana päivänä viikossa.

Näin tapahtuu, jos onnistut polkemaan tunnin:

Ensimmäiset 20 minuuttia:  Stressihormonin eli kortisolin tuotanto vähenee (tapahtuu kaikessa lempeässä harjoituksessa).

30 minuutin jälkeen:  Jos vauhti on hidas, 70 kiloa painava henkilö on polttanut reippaat 200 kilokaloria 30 minuutissa. Vaikka puoli tuntia jaetaan kymmenen minuutin jaksoihin useille päiville, 30 minuutin pyöräily toistuvasti vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja korkeaan verenpaineeseen sekä auttaa säätelemään veren rasvakoostumusta ja painoa, UKK-instituutti kertoo.

45 minuutin jälkeen:  Painonpudotukseen suositellaan 45-60 minuuttia päivittäistä liikuntaa, ja pyöräily on hyvä kestävyysharjoitus. Suositeltava kestävyys- tai lihasvoimaharjoittelu alentaa verenpainetta ja parantaa sydäntä ja verenkiertoa. Terveydenhuollon suositusten mukaan viikoittainen vähintään 275 kilokaloria kuluttava kestävyysharjoittelu liittyy pienempään sepelvaltimotautiin. Liikunnalla on myös todettu olevan positiivisia vaikutuksia mielialaan, koska endorfiinien ja monoamiinien (dopamiini, serotoniini, norepinefriini) pitoisuus aivoissa kasvaa.

60 minuutin kuluttua:  Energiankulutukseen vaikuttaa pyöräilijän kunto ja paino. Noin 70 kiloa painava ihminen voi kuluttaa rauhassa pyöräillessä 300-400 kilokaloria tunnissa. Tunnin pyöräily vastaa tehokasta harjoittelua, mutta ei rasita niveliä samalla tavalla kuin esimerkiksi juoksu. Jos tunnin pyörälenkit tihenevät, kunto ja kestävyys paranevat ja voit pian lisätä nopeuttasi ja matkaasi. Pari kertaa viikossa tehty 40-60 minuuttia kovempi lenkki lisää kuntoasi. Juoksun jälkeen on hyvä venytellä ainakin reisiä ja pakaroita.