Pyöräily raskaana

Olen pyöräillyt molempien raskauksieni aikana ympäri vuoden. Pyöräily raskaana olevan vatsan kanssa aiheuttaa hämmästystä ja mies huomaa pyörivät silmät kun pyöräilen hänen kanssaan. 

Ensimmäisen raskauden aikana neuvolalääkäri mietti, jatkanko todella pyöräilyä, vaikka tarkastus on suunnilleen raskauden puolivälissä. Nyt en ole ottanut aihetta esille, ja silti 32. raskausviikolla viikon ruokakaupat kulki helposti kotiin ilman sähköapua. On syytä huomioida, että tekstissä käyn läpi vain omia kokemuksiani raskauden pyöräilystä liikunnan muodossa, en liikunnan muodossa tai aktiivisena harrastajana (kuten maantie-, maastopyöräily tai spinning).

Pyöräilyä suositellaan harjoituksena raskauden aikana.
Raskaana pärjää viikon ruokaostoksilla jopa ilman tavarapyörää ja sähköä, kunhan on riittävän pienet vaihteistot eli vaihteet.

Onko pyöräily turvallista raskaana?

Raskausaikaisissa liikuntasuosituksissa pyöräily mainitaan sopivana liikuntamuotona raskaana oleville, joten pyöräilyä ei pidä vähentää, jos sitä on aiemmin käyttänyt. Raskauteni etenee normaalisti eikä pyöräily aiheuta kipua tai epämukavuutta. 

Itsepintaisesti elävä myytti on, että äidin syke ei saa nousta yli 140 lyöntiä minuutissa. Ensimmäisessä raskaudessani luvut välähti mielessäni ja pääsin helposti käsiksi raskaammille mäkiä (joita Jyväskylässä riittää). Sykelukemat ovat kuitenkin peräisin ensimmäisistä raskauden aikaisista harjoitussuosituksista, jotka julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 1985. Nykysuositusten mukaan kohtalainen harjoittelu on turvallista ja sitä suositellaan jatkamaan koko raskauden ajan. Harjoitussuorituksen vakavuuden arvioimiseen ei tarvita sykemittaria, vaan oma kokemus riittää. Esimerkiksi kyky puhua harjoituksen aikana. 

Mihin minun tulee kiinnittää huomiota pyöräillessä raskauden aikana?

Kun olen raskaana, kuuntelen kehoani tarkemmin. Jos hengästyn, hidastelen tai kestän vaikeimmatkin kohdat. Joskus sikiö voi liikkua sellaisessa asennossa, että tunnet painetta lantiossa tai kylkiluissa, mitä auttaa asennon vaihtaminen. En yleensä tunne supistuksia pyöräillessä, mutta melko herkästi kävellessä. Supistuksia ei pidä provosoida ja jos ne muuttuvat säännöllisiksi tai kipeiksi, liikunta tulee lopettaa. 

Myöskään tilanteita, joissa kohtu joutuu voimakkaaseen nykimiseen, ei suositella. Siksi olen jättänyt maastopyöräreitit rauhaan alkuraskauden jälkeen ja yritän välttää voimakasta tärinää aiheuttavia osia, kuten toisaalta mukulakivikatuja.

Pyöräilyn raskauden arvioimiseen riittää oma kokemus, esimerkiksi puhuminen samaan aikaan.

Sopiva ajoasento voi vaihdella useita kertoja raskauden aikana. Tarkistan, että painopiste pysyy istuimen luissa eikä kallistu liian kauas eteenpäin. Raskauden alkuvaiheessa housut saattoivat aiheuttaa painetta alavatsaan, kun piti avata housujen napit tai vetoketju, mutta jos vaihtui aikaisin joustohousuihin, pääsisi tästäkin vaivasta eroon.

Nyt viimeisellä kolmanneksella huomaat vatsan herkemmin ja joskus joutuu oikaisemaan selkää tai ratsastamaan hetken seisten. Nämä ovat kuitenkin asioita, joihin kiinnität huomiota myös perusarjessa, eivätkä ne ole mitenkään erityisiä.

Pelottaako pyöräily raskaana?

Ei, ajaminen voisi olla pelottavampaa. Autossa kolaririski on suurempi, eikä lantiovyötä ole suunniteltu raskaana oleville naisille. Asentoa ei voi muuttaa yhtä helposti kuin pyöräillessä, joten pitkäaikainen autossa istuminen raskauden loppuvaiheessa vaikuttaa verenkiertoon. Turvatyynyt ja ajoasento on säädettävä oikein ennen lähtöä. Olen iloinen voidessani istua takana ja auton ajon jälkeen voin hengittää helpotuksesta. 

Pyöräilyssäkin huolenaiheet liittyvät lähinnä liikenneolosuhteisiin. Risteyksissä katson kaksi kertaa tarkemmin ja valitsen mieluummin reitin, jolla voin ajaa pyöräilyyn suunnitelluilla osilla. Pyörämatkat, joissa kannattaa ajaa teiden varsilla, joutuvat nyt odottamaan, vaikka tiedän, että riskit eivät yhtäkkiä lisääntyisi. 

Raskauden aikana pyöräilyyn ei liity suurempia riskejä kuin mihinkään muuhun kuljetusmuotoon.

Kuinka kauan voit ajaa pyörällä raskaana?

30. raskausviikon jälkeen tunnen tarkemmin miltä minusta tuntuu. Edellisessä raskaudessani pyöräilin pari päivää ennen synnytystä ja palasin satulaan vähän ennen jälkitarkastusta. Se, kuinka pitkälle pyörällä kuljen, määräytyy täysin kehoni tuntemuksista tai siitä, onko pyörälle ylipäätään tarvetta.

Lue lisää raskaudenaikaisista liikuntasuosituksista  täältä  .