Kokosimme listan vinkeistä ja tuotteista, joiden avulla voit saada pyöräharjoittelun, joka toimii myös talvella säästä riippumatta ja turvallisuudesta tinkimättä. Nyt on myös erittäin hyvä aika tehdä varustepäivityksiä, sillä triathlon- ja pyöräliikkeissä on kovat alennukset. Esimerkiksi Wigglessä suuri määrä tuotteita -30% ja -50%.
1. Ota kaikki irti työmatkoistasi pyöräilemällä
Jos työmatkasi on oikean pituinen, oikeilla varusteilla voit käytännössä pyöräillä läpi talven. Harjoitteluun saat vaihtelua pohtimalla erilaisia teemoja lähteville ja paluumatkoille: matalan kierrosluvun tehojuoksut, korkean poljinnopeuden tekniset jaksot ja intervalliosuudet tuovat monipuolisen harjoitteluvirkkeen. Työmatkaa voidaan tarvittaessa käyttää pienyritystreenänä, viikkotreeninä tai esimerkiksi lihasvoimaa parantavana harjoituksena. Työmatkapyöräily antaa myös kaksi erilaista harjoitteluä yhdelle päivälle. Muista kuitenkin ravinto ja lihasten ylläpito matkojen jälkeen kehityksen optimoimiseksi.
2. Muista turvallisuus
Talvella on tärkeää, että pyöräilijät näkevät hyvin ja vielä tärkeämpää on näkyä muille autoilijoille. Seuraavilla laitteilla parannat molempia.
- Suojalasit suojaavat silmiä tuulelta. Talvella kirkkaat tai keltaiset lasit toimivat parhaiten. Ski-inspiroidut lasit toimivat, kun tarvitaan suurta suojaa.
- Valot ovat tärkeitä, varsinkin jotta muut näkevät sinut. Toisaalta saatavilla on myös valoja, joilla taatusti valaisee tien ja ehkä häikäistät myös vastaantulevan liikenteen. Jos et tarvitse 2200 lumenin lamppua, valaistukseen riittää myös eteen ja taakse asennetut ledit.
- Huomioliivi on myös hyvä tapa erottua ympäristöstä
4. Pyöräilymukavuus juuri oikea
Talvipyöräilyä kannattaa tehdä vielä enemmän, kun varusteet mahdollistavat miellyttävän harjoittelun. Tärkeimmät mukavuustuotteet:
- Varpaat ovat ensimmäisinä talvella paleltumavaarassa. Jos ajat klosseilla, sinulla on kaksi vaihtoehtoa parantaa lämpöä: talvipyöräilykengät tai paksut kengänpäälliset. Esimerkiksi Northwavella on korkealaatuiset kengät, jotka lämpenevät -10C:een ja sopivat molempiin laakerityyppeihin. Samoin neopreeni- tai softcell-vuoratut kengänsuojat tuovat monipuolista lisälämpöä. Puhdasta lycrasta valmistetut kengänpäälliset pitävät lämmön n. 5 astetta.
- Vedenpitävät housut hiovat hieman normaalia enemmän, mutta kylmällä sateisella säällä ne ovat välttämättömyys.
- Muilta osin kerrostuminen on avain lämpötasapainoon talviurheilussa. Laadukas kerros pitää sinut sopivan lämpimänä ja poistaa tehokkaasti kosteutta iholta.
- Varpaiden lisäksi sormet ovat vaarassa paleltumia. Kylmimmällä säällä hiihtoon tarkoitetut hanskat toimivat parhaiten. Näihin voi myös laittaa ohuita sormia. Hieman lämpimämmällä säällä paksummat pyöräilyhanskat ovat tehokkain ratkaisu.
3. Oikeanlainen pyörä ja renkaat
Niin kauan kuin lunta tai jäätä ei ole, voit ajaa maantiepyörällä talvella. Lumisateen jälkeen cyclocross alkaa olla kevyin pyörävaihtoehto. Voit virittää pyöräsi talvikelpoiseksi renkaiden kanssa. Teksturoidut renkaat pitävät hyvin lähes kaikissa olosuhteissa jäätä lukuun ottamatta. Nastarenkaat ovat turvallinen vaihtoehto, vaikkakin sellainen, joka hidastaa matkaa ja lisää rengasmelua. Jos olosuhteet ovat erityisen haastavat, maastopyörä on toimiva kulkuväline. Loppuvuodesta on myös usein edullista aikaa hankkia uusi pyörä. Pyöräkaupat myyvät viime kesän mallistoja edullisesti. Wigglen kellarista löytyy mm.
- Cyclocross pyörät
- Maantie- ja triathlonpyörät
- Maastopyörät
5. Jos ulkopyöräily ei miellytä sinua, valmentaja on pyöräkouluttajan paras ystävä
Sisäpyöräilyharjoitteluun on pari eri vaihtoehtoa: Neste-, geeli- tai magneettiresistanssiin perustuvat treenilaitteet ovat hyvä perusratkaisu sisäharjoitteluun. Tennarit kannattaa valita siten, että melutaso on toimintaympäristöön sopiva. Joissakin kalleimmissa tennareissa on myös tehonmittaus. Tällöin sisäharjoittelu voidaan paremmin rakentaa omien voimaalueiden mukaan kehittäväksi harjoitukseksi. Rullatreenissä pyörää ei ole kytketty, vaan poljetaan normaalisti pyörivillä rullilla. Tämä on toimiva ratkaisu, jos tarvitset lämmittelyä myös esimerkiksi kesäkilpailujen aikana.