Cykling har många hälsofördelar.

Att vara vältränad och frisk kräver fysisk aktivitet. Fetma, hjärtsjukdomar, cancer, psykisk ohälsa, diabetes och artrit är bland tillstånd som kan undvikas med regelbunden träning. Att cykla regelbundet är ett av de mest effektiva sätten att minska risken för hälsoproblem i samband med en stillasittande livsstil.

Cykling är en hälsosam sport med låg effekt som individer i alla åldrar kan njuta av, från småbarn till pensionärer. Det är också underhållande, billigt och miljövänligt.

Ett av de snabbaste sätten att införliva regelbunden träning i din dagliga rutin är att åka till jobbet eller snabbköpet. Cyklar används av uppskattningsvis en miljard människor varje dag för transport, rekreation och sport.

Cykling är bra för din hälsa och kondition.

Det tar bara två till fyra timmar varje vecka att göra en betydande skillnad i din hälsa. Cykling innebär:

 • Låg påverkan – det ger mindre belastning och skada än de flesta andra typer av träning.
 • Cykling ger ett fantastiskt muskelpass eftersom det engagerar alla de stora muskelgrupperna när du cyklar.
 • Cykling, till skillnad från flera andra sporter, kräver inte en hög nivå av fysisk förmåga.
 • Cykling är bra för styrka och uthållighet eftersom det förbättrar uthållighet, styrka och aerob kondition.
 • Cykling kan vara så rigoröst som du vill att det ska vara om du återhämtar dig från en skada eller sjukdom, men det kan också byggas upp till ett krävande fysiskt träningspass.
 • Jämfört med andra fysiska aktiviteter som begränsar dig inomhus eller kräver speciella tider eller platser, är cykling en rolig metod för att hålla sig frisk. Äventyret och rushen du får av att rulla nerför backar och utanför gör dig mer motiverad att fortsätta cykla regelbundet.
 • Cykling är ett tidseffektivt transportmedel eftersom det ersätter stillasittande (sittande) tid som ägnas åt att köra bilar, spårvagnar, tåg eller bussar med nyttig aktivitet.

Regelbunden cykling har flera hälsofördelar.

Cykling är främst en aerob aktivitet som engagerar hjärtat, blodkärlen och lungorna. Du kommer att kunna andas djupare, svettas mer och behålla en högre kroppstemperatur, vilket allt kommer att hjälpa dig att förbättra din övergripande kondition.

Regelbunden cykling har flera hälsofördelar, inklusive:

 • förbättrad kardiovaskulär hälsa
 • ökad muskelflexibilitet och styrka
 • bättre ledrörlighet
 • minskade stressnivåer
 • hållning och koordination har förbättrats
 • ben som har förstärkts
 • lägre nivåer av kroppsfett
 • Sjukdomsförebyggande eller hantering
 • Ångest och förtvivlan minskade.

Cykling och vissa hälsoproblem

Cykling har visat sig förbättra både den fysiska och mentala hälsan och minska risken för att utveckla en mängd olika hälsoproblem.

Fetma och viktkontroll

Cykling ökar din ämnesomsättning, bygger muskler och bränner fett, vilket gör det till ett utmärkt sätt att hålla eller gå ner i vikt. Om du vill gå ner i vikt måste cykling kombineras med en balanserad kost. Cykling är ett lugnande träningspass som kan skräddarsys efter varaktighet och intensitet, och det kan gradvis höjas och modifieras för att möta dina specifika krav.

Enligt en studie ska träning förbränna minst 8 400 kilojoule (cirka 2 000 kalorier) per vecka. Att cykla i en timme med jämn hastighet bränner cirka 1 200 kilojoule (300 kalorier).

Om du cyklar två gånger om dagen ökar de kilojoule som förbränns snabbt. Enligt brittiska studier förbränner en daglig halvtimmes cykeltur cirka fem kilo fett under ett år.

Cykling och hjärt- och kärlsjukdomar

Stroke, högt blodtryck och hjärtinfarkt är alla exempel på hjärt-kärlsjukdomar. Att cykla regelbundet stimulerar och förbättrar ditt hjärta, lungor och cirkulation, vilket minskar risken för hjärtsjukdomar.

Cykling förbättrar hjärtmuskelstyrkan, sänker vilopulsen och sänker fetthalten i blodet. Cykelpendlare utsätts också för två till tre gånger mindre föroreningar än bilpendlare, vilket förbättrar deras lungfunktion. Cykling skyddar regelbundet människor från hjärtsjukdomar, enligt en 14-årig dansk studie som involverade 30 000 personer i åldrarna 20 till 93.

Cykling och cancer

Många forskare har tittat på sambandet mellan träning och cancer, särskilt tjocktarms- och bröstcancer. Cykling har visat sig minska risken för tjocktarmscancer i studier. Enligt viss forskning minskar regelbunden cykling risken för bröstcancer.

Cykling och diabetes

Prevalensen av typ 2-diabetes ökar, vilket utgör ett allvarligt hot mot folkhälsan. Fysisk inaktivitet är en primär faktor i utvecklingen av denna sjukdom. Enligt storskaliga studier i Finland hade personer som cyklade mer än 30 minuter varje dag en 40 % minskad chans att få diabetes.

Cykling, benskador och artrit

Styrka, balans och koordination förbättras alla av cykling, och det kan också hjälpa till att förebygga frakturer och fall. Om du har artros är cykling en utmärkt träningsform eftersom det är en aktivitet med låg effekt som belastar lederna lite.

Eftersom cykling inte är en viktbärande träning hjälper det inte mot benskörhet (en benförtunnande sjukdom).

Cykling och psykisk ohälsa

Regelbunden cykeltur kan hjälpa till med psykiska problem som sorg, stress och ångest. Detta beror på övningens fördelar och det roliga som cykling kan ge.

Att cykla för hand är bra för dig.

Handcyklar liknar liggande trehjulingar, förutom att de använder handkraft istället för att använda fotpedaler. Vid behov kan kardborreband hålla händerna vid pedalerna.

Amputerade, de med ryggradsskador och de som återhämtar sig från specifika sjukdomar som en stroke kan trampa som en form av träning och fritid på denna trehjulingsmodell. Handcyklister får samma kardiovaskulära och aeroba fördelar som vanliga cyklar.