Cykling i de franska alperna

Våren är här och sommaren är precis runt hörnet. Dags att tänka på dina sommarcykelplaner.

Jag vet vad jag gör i augusti. Jag cyklar de franska alperna, som jag har gjort flera gånger tidigare. Varför? Jag går för att det är otroligt och det är något av det vackraste jag har gjort. I sommar bjuder jag in andra kvinnor (förlåt killar) att följa med mig. Men om du inte kan följa med mig kan du göra din rundtur, så ska jag ge dig några tips.

Du kanske har sett Alperna på Tour de France, men som det mesta går det inte att jämföra att se något på TV med att vara där. Mellan att titta på cykling i Haute Savoie-regionen och rida är det som att äta en skiva enkel äppelpaj i butik och äta en varm bit i vingläge som din mormor bakade – det är bara något väldigt speciellt. De italienska och schweiziska alperna flankerar de franska bergen, och att cykla var som helst är hisnande och utmanande.

The Cols

Några av de mest kända och svåraste stigningarna i alla alperna är L’Alpe d’Huez och Galibier. De är dock inte de mest pittoreska. Tour de France-arrangörerna väljer ofta uppgraderingarna för att de är tillräckligt breda för bilar och åskådare, men det finns många vackrare och mindre populära klättringar. De är mer lättillgängliga om du är baserad i en stad och utforskar det området. Några större städer inkluderar: La Clusaz, Le Grand Bournard och Megève. Härifrån kan du fånga några fantastiska cols.

Till exempel leder Col des SaisSizes, ett vackert litet färdat pass med mycket lite trafik och vacker natur, till en skidort och sedan ner igen. I närheten finns också Col du Petit St. Bernard, precis på gränsen mellan Italien och Frankrike, med fantastisk utsikt över södra delen av Monte Blanc.

En av mina favoriter börjar i byn St. Jean de Sixt och går uppför Col d’Arpettz. Det är en 60 mil lång slinga över Col d’Arade Aravisthe Arpettaz. Vägen till Arpettaz är smalare på baksidan, men du kommer att se imponerande bergslandskap, inklusive vilda blommor, gårdar och hästar. Om du klättrar Col d ‘Aravis kan du komma åt många andra mindre klättringar, inklusive Col d’ Croix de Fer. På toppen av Aravis kommer du att höra ljudet av koklockor, och du kommer att kunna gå in i ett litet kapell. På en klar dag kan du se Mount Blanc. Du kan också köpa lokal mat.

Laddning, fransk stil

Regionen Haute-Savoie är känd för sin fondue och tartiflette (gratängd potatis med ost och kött). Båda rätterna är gjorda med Reblochon-ost, regionens specialitet. Och visst är vinet gott också.

Om du:

Närmaste internationella flygplats är Genève, Schweiz, cirka 40 minuter från de franska alperna. (Obs: Genèves flygplats har en fransk och en schweizisk sida). Du kommer att behöva hyra en bil för att ta dig till bergsbyarna.