XTERRA INFO

XTerras specialitet är att triathlon organiseras i skogen – både cykling och löpning. Loppet är ett äventyr blandat med upp- och nedförsbackar, gropar, stenar och stubbar. Du kommer säkert att bli både lerig och svettig då banorna är krävande.

Den storslagna naturen, sjön Saima med de vackra omgivningarna gör tävlingen till en speciell upplevelse.

Det enda du behöver är badbyxor, simglasögon, mountainbike, hjälm och löparskor.

Detta är något för dig som gillar äventyr, då off-road triathlon är en extrem upplevelse. Du får uppleva kämparanda och en fantastisk gemenskap typisk för triathlon, där ett gott humör tar dig framåt.

Xterra Finland-tävling är för alla – från nybörjare till proffs. Du kan delta som en individ eller som ett lag. För en del är det enda målet att få en plats på Maui Xterra VM, Hawaii. För andra är det bara en upplevelse att ta sig i mål. Vi delar alla en och samma kärlek till sport och avkoppling!

SIMNING

I simning, såsom i hela tävlingen följer vi ITU: s regler. I korthet innebär detta att reglerna tillåter användning av våtdräkt vid vattentemperaturer under 22 grader. Se detaljerade regler HÄR.

CYKLING

Cykling bör utföras med mountainbike eller annan lämplig terräng cykel. Cykelhjälm är obligatoriskt. Vi rekommenderar dricksflaskor men tillåter även andra vätskesystem.

LÖPNING

Allt du behöver är bra löparskor och massor av energi.

XTERRA I FINLAND

XTERRA off-road triathlon är ett varumärke liknande Ironman Triathlon. XTerras första evenemang genomfördes 1996 på Maui (Hawaii) och fortsätter som XTerras VM, som hålls ungefär  två veckor tidigare än Hawaii IRONMAN Maui.

Finland är år 2017 värd för Xterra VM för första gången och erbjuder en generös prissumma. Vinnarna i respektive årsgrupp kvalificerar sig till VM i Maui. Läs mer på www.xterraplanet.com

Den officiella arrangören av Xterra Finland är Basecamp Imatra Oy.

 

XTERRA EUROPA

XTERRA är världens ledande off-road multisport evenemang. XTERRA kombinerar simning, terränglöpning och off-road cykling i en fantastisk extrem sport för entusiastiska amatörer såväl som för proffs. Det är en fullfjädrad version av den traditionella triathlon för riktiga överlevare.

Typiska distanser är 1500 m simning, 30 km cykling och 10 km terränglöpning. Tävlingen totalt tar ungefär två och en halv timme. Tävlingsmomenten indelas ungefär enligt följande: 10% simning, 65% mountainbike och 25% terränglöpning.
Läs mer www.xterraeurope.com